Βιβλιοθήκη

 

Η  Βιβλιοθήκη της Παιδαγωγικής Σχολής λειτουργεί ως περιφερειακή Βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ. ύστερα από την ενοποίηση των Βιβλιοθηκών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (Π.Τ.Δ.Ε.) και του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Τ.Ε.Π.Α.Ε.).

 

Έντυπο Βιβλιοθήκης

Στεγάζεται στο 2ο όροφο του κτιρίου «Πύργος» της Παιδαγωγικής Σχολής. Ο χώρος που διαθέτει για τη λειτουργία της υπολογίζεται στα 450m2 και περιλαμβάνει το Γραφείο Δανεισμού και Εξυπηρέτησης  χρηστών/τριών, το Βιβλιοστάσιο, το Τμήμα Τρεχουσών Συνδρομών Περιοδικών, το Τμήμα Βιβλιοδετημένων Περιοδικών (παλιότερα τεύχη), το Αναγνωστήριο, το Τμήμα Φωτοτύπησης υλικού (διαθέτει δύο φωτοαντιγραφικά μηχανήματα με καρτοδέκτες) και το Κέντρο Ενταξιακής Πολιτικής (Κ.Ε.Π.).

 

Η Βιβλιοθήκη της Παιδαγωγικής Σχολής καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων με έμφαση στην Εκπαίδευση (Προσχολική και Πρωτοβάθμια) και ειδικότερα στις Κοινωνικές Επιστήμες, την Ψυχολογία, την Εκπαίδευση γενικά αλλά και ειδικότερα σε σχέση με τις μειονότητες, το φύλο, τα άτομα με αναπηρία, τη Γλώσσα, τις Φυσικές Επιστήμες, τα Μαθηματικά και την Παιδική Λογοτεχνία. Η ενιαία πλέον συλλογή της Βιβλιοθήκης αποτελείται από 28.000 τόμους βιβλίων τα οποία είναι καταχωρημένα  στον κατάλογο του λογισμικού ανοιχτού κώδικα  «Koha» και οι χρήστες/τριες έχουν άμεση πρόσβαση στον on-line κατάλογο μέσω των τερματικών που υπάρχουν στον χώρο της.

 

Το τμήμα περιοδικών αποτελείται από εξήντα έναν (61) τίτλους (έως και το 2012), από τους οποίους οι δεκαέξι (16) είναι ελληνικοί. Τα τεύχη των περιοδικών αυτών εκτίθενται σε ειδικά βιβλιοστάσια σε εμφανές σημείο της Βιβλιοθήκης όπου επίσης κοντά τους υπάρχουν γραφεία μελέτης για τη διευκόλυνση των ερευνητών/ριών. Από τον Ιανουάριο του 2013 δεν έγινε ανανέωση των συνδρομών τους, οπότε δεν είναι εφικτή η πρόσβαση στα πρόσφατα τεύχη των περιοδικών αυτών. Σε διαφορετικό σημείο της Βιβλιοθήκης είναι τοποθετημένα σε ράφια, τα τεύχη παλαιότερων ετών δεμένα σε δερματόδετους τόμους. 

 

Δανεισμός

Η Βιβλιοθήκη της Παιδαγωγικής Σχολής λειτουργεί ως δανειστική. Απευθύνεται κυρίως στα μέλη της Σχολής, αλλά εξυπηρετεί επίσης φοιτητές/τριες και άλλων Τμημάτων καθώς και εξωπανεπιστημιακούς/ες χρήστες/τριες.

Φυλλάδιο Δανεισμού Βιβλιοθήκης

 

 

 

                       

Έρευνα και Εντοπισμός Υλικού

Η Βιβλιοθήκη διαθέτει 7 Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές για την αναζήτηση βιβλίων ή άλλου υλικού από τους χρήστες, μέσω της ιστοσελίδας της Κεντρικής Βιβλιοθήκης.

 

Επίσης, το Α.Π.Θ. απέκτησε και διαθέτει στην ακαδημαϊκή κοινότητα το πρόγραμμα φιλοξενίας ηλεκτρονικών μαθημάτων Blackboard. Πρόκειται για την προσπάθεια συστηματοποίησης του εποπτικού και συνοδευτικού υλικού της διδασκαλίας σε ενιαία ηλεκτρονική βάση, η οποία να μπορεί να χρησιμοποιείται από έναν όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό χρηστών. Το Blackboard, με τις πολλές δυνατότητες που διαθέτει, μπορεί να ικανοποιήσει τόσο τις ανάγκες της παραδοσιακής διδασκαλίας, συμβάλλοντας επικουρικά σε αυτήν, όσο και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Μπορούν οι χρήστες να επισκεφθούν τα μαθήματα σε ηλεκτρονική μορφή, μέσω της κεντρικής σελίδας της Βιβλιοθήκης του Α.Π.Θ.. Ακολουθεί η σύνδεση για το blackboard. Επιπρόσθετα, το ασύρματο δίκτυο που είναι διαθέσιμο διευκολύνει την προσωπική εργασία και έρευνα.

 

Λοιπές δράσεις της Βιβλιοθήκης (Μεταξύ άλλων, ενδεικτικά αναφέρονται:)

 • Εθελοντισμός στη Βιβλιοθήκη της Παιδαγωγικής Σχολής. Δηλώσεις συμμετοχής για το ακαδημαικό έτος 2017-18: 14 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου 2018
 • Λέσχη Ανάγνωσης
 • Ανταλλακτικό παζάρι βιβλίων «Πάρε – Δώσε»
 • Ξεναγήσεις μαθητριών και μαθητών του παιδικού κέντρου του Α.Π.Θ., νηπιαγωγείων, σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης στο χώρο της Βιβλιοθήκης και γνωριμία με τις υπηρεσίες που προσφέρει. Στόχος της δράσης αυτής είναι να εξοικειωθούν οι μικροί/ες αναγνώστες/ριες με το χώρο που φιλοξενεί τα βιβλία, τη διαδικασία δανεισμού, τη συνέπεια στο χρόνο επιστροφής των βιβλίων, τις υπηρεσίες γενικότερα που προσφέρονται.
 • Δωρεές βιβλίων στην Βιβλιοθήκη της Παιδαγωγικής Σχολής. Για την πολιτική της αποδοχής δωρεών βιβλίων στη Βιβλιοθήκη, πατήστε εδώ.
 • Δωρεές βιβλίων προς άλλους φορείς: Συχνά βιβλιοθήκες σχολείων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας ή άλλοι φορείς ζητούν βιβλία για τον εμπλουτισμό των βιβλιοθηκών τους. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις αξιολογώντας το αίτημα, η Βιβλιοθήκη της Παιδαγωγικής Σχολής ανταποκρίνεται θετικά εφόσον υπάρχει στην κατοχή της υλικό που δεν εξυπηρετεί τους στόχους της συλλογής της ή διαθέτει τίτλους σε πολλαπλά αντίτυπα.
 • Ποικίλες Εκδηλώσεις (βιβλιοπαρουσιάσεις, εκθέσεις, ομιλίες κ.α.). Ενδεικτικές αναφορές παρακάτω:
 • «Κυνήγι Θησαυρού», παιχνίδι με τη συμμετοχή ομάδων φοιτητριών και φοιτητών της Παιδαγωγικής Σχολής.
 • Βιβλιοπαρουσίασεις
 • Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «ΑΝΕΓΝΩΚΑ», με θέμα το βιβλίο και την ανάγνωση, στο πλαίσιο της προώθησης της φιλαναγνωσίας και με τίτλο «Η μετανάστευση τότε…τώρα».

Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 19:00
Τηλέφωνα εξυπηρέτησης κοινού : +30 2310 995047, 2310 991242

Τηλεμοιότυπο: +30 2310 991210

Κατά τις θερινές διακοπές, τις ημέρες των Χριστουγέννων και του Πάσχα καθώς και σε έκτακτες περιπτώσεις (άδεια του προσωπικού), η Βιβλιοθήκη λειτουργεί με διαφορετικό ωράριο, το οποίο αναρτάται έγκαιρα στην κατηγορία, Ανακοινώσεις της Γραμματείας του παρόντος ιστοτόπου.

Προσωπικό

Το προσωπικό της Βιβλιοθήκης αποτελείται από τις κ.κ.:

 • Νούνη Ανδριανή, Π.Ε. Βιβλιοθηκονόμων, Παιδαγωγική Σχολή
 • Παπάζογλου Αγγελική, Ε.Τ.Ε.Π. του Τ.Ε.Π.Α.Ε.

Πρακτική  άσκηση στη Βιβλιοθήκη της Παιδαγωγικής Σχολής πραγματοποιείται περιοδικά από φοιτήτριες και φοιτητές του Τ.Ε.Ι. Βιβλιοθηκονομίας Θεσσαλονίκης.

 

Σύντομη παρουσίαση της Βιβλιοθήκης 2017

Απολογισμός Δράσεων 2013

Παράρτημα Δράσεων 2013